Persoanele fizice autorizate vor beneficia de drepturi sociale sporite in U.E.




Persoanele fizice autorizate vor beneficia de drepturi sociale sporite in U.E.

Din cauza somajului care a provocat criza economica globala, Uniunea Europeana incurajeaza business-ul privat. Antreprenorii privati traind din propria activitate, denumiti juridic in Romania persoane fizice autorizate reprezinta la momentul actual 16 % din populatia activa a Uniunii Europene.

 

Aproximativ 11% dintre acestia se bazeaza pe sprijinul sotiei sau partenerului de viata care lucreaza in business-ul de familie, fara forme oficiale. Sotiile sau partenerii de acest gen depind din punct de vedere financiar de sotul sau partenerul lor. In caz de despartire, divort, deces sau faliment al partenerului, aceste persoane risca sa ramana fara venit. Tocmai la sotiile si partenerii acestia s-a gandit legiuitorul european cand a promulgat o noua norma, menita sa le acorde drepturi sociale sporite.

 

O noua directiva europeana (2010/41/UE) a intrat in functiune in august 2010 care permite persoanelor fizice autorizate (PFA) si sotiilor/sotilor sa beneficieze de o protectie sociala sporita. Norma inlocuieste Directiva 86/613/EEC, ameliorand concilierea vietii private cu viata profesionala si consolidand drepturile persoanelor fizice autorizate, adica firmelor mici, de familie.

 

Ar fi pentru prima data cand sotiilor li se acorda si concedii de maternitate. Faptul ca si fermele agricole de familie intra in aceasta categorie, va oferi multor romani o noua sansa de a beneficia de asistenta sociala suplimentara.

 

Prin aceasta directiva europeana sunt stabilite doar standardele principale, lasand fiecarui stat membru optiunea sa gaseasca sursele de finantare a acestei asistente sociale aditionale conform specificului national.