PFA vs. Corporatist. Ce stil de viata ti se potriveste?
PFA vs. Corporatist. Ce stil de viata ti se potriveste?

Majoritatea, la un anumit moment in existenta lor, si-au dorit sa lucreze intr-o companie globala, sa poarte tinute office si sa petreaca zilnic opt ore de calitate la un birou frumos, curat si cu un laptop stralucitor deasupra. Marile companii reprezinta „taramul fagaduintei” pentru studentii care viseaza la o cariera de succes in timp ce profesorul din fata amfiteatrului se straduieste sa le transmita reteta catre indeplinirea acestui vis.

Dupa absolvire, multi reusesc sa-si vada visul cu ochii si se vad blocati in spatele biroului corporatist timp de opt ore in fiecare zi. Mai mult, au si un sef care le cere sa lucreze serios in timpul programului de lucru. Situatia incepe sa nu mai fie conform visului frumos de pe bancile facultatii, dar daca ai intrat in hora, trebuie sa joci. Pana una alta, salariul vine cu precizie de ceas elvetian, iar asta parca ofera un oarecare confort.

Totusi, nu toti viseaza sa ajunga „furnici harnice” in musuroiul corporate. Viseaza la o viata pe care sa o aranjeze dupa bunul plac, sa-si dezvolte abilitatile in meseria pe care au invatat-o din pasiune, sa-si testeze limitele, in fiecare sa-si lanseze singuri o noua provocare profesionala. Acestia sunt antreprenorii. Indiferent ca iau forma juridica de PFA sau devin SRL, acestia sunt cei al caror spirit inovativ nu poate sa se manifeste limitat, in cele opt ore de la biroul corporatist.

Din punct de vedere financiar, cel putin la inceput de drum, antreprenorii nu o duc foarte bine din punct de vedere financiar. Nu stiu daca la sfarsitul lunii vor avea destule incasari pentru a-si acoperi cheltuielile, dar continua sa-si urmeze visul. Cu perseverenta si spirit inovativ, vor reusi sa-si asigure venituri superioare celor blocati in politicile de salarizare ale corporatiilor.

Ce ti se potriveste? Siguranta unui job sigur intr-o companie multinationala sau nesiguranta, incertitudine, dar nenumarate oportunitati de a reusi?