Declaratii estimative si declaratii de venit




Declaratii estimative si declaratii de venit “Declaratia privind venitul estimat”- formularul 220, cand se depune?

Declaratia se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri provenind din :

activitati independente, respectiv cele comerciale , precum si profesiile libere, care se pot desfasura individual sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica intre persoane fizice.

Declaratia 220 este depusa de catre :

-contribuabilii care au inceput o activitate in timpul anului fiscal, respectiv in 15 zile de la inceperea acestei activitati.
-contribuabilii care au realizat venituri pe o perioada mai mica decat anul fiscal sau cei care au realizat pierderi in anul anterior.
-PFA care stabilesc venitul net in functie de normele de venit, si care doresc ca venitul net sa le fie determinat in sistem real.

PFA care realizeaza venituri din activitati independente din diverse surse trebuie sa depuna o declaratie estimativa pentru fiecare venit dobandit.

Declaratia 220 se depune :

-la organul fiscal in raza teritoriala a caruia isi are adresa contribuabilul, sau in cazul in care aceasta difera de domiciliu, atunci adresa unde locuieste efectiv
-pentru ceilalti contribuabili PFA , la organul fiscal in raza teritoriala a caruia se afla sursa de venit.

Important de retinut – copia se pastreaza de catre contribuabili.

In cazul asocierilor fara personalitate juridica , constituite intre persoane fizice , se depune formularul 223 , respectiv “Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice” .
Declaratia se depune la organul fiscal unde asocierea este inregistrata in evidenta fiscala.

Declaratia de venit

Prin declaratia de venit , contribuabilii declara veniturile si cheltuielile , pentru a le fi stabilite de catre organul fiscal , impozitul datorat.

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independe, sunt obligati sa depuna formularul 200 - “Declaratie speciala privind veniturile realizate”, al carui termen de depunere este 15 mai, inclusiv al anului urmator celui de realizare a venitului.

Declaratia 200 se depune de PFA care realizeaza venituri din activitati comerciale, respectiv fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere. Profesiile libere sunt reprezentate de : medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, contabili autorizati, experti tehnici si contabili, auditori financiari, traducatori, arhitecti, sportivi, cat si alte profesii desfasurate in mod independent.

In cazul asocierilor fara personalitate juridica, acestia au obligatia de a depune formularul 204
“Declaratie anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice”. Aceasta declaratie se depune pana in 15 martie a anului urmator celui in care
s-a realizat venitul.