PFA sau SRL ? Ce alegem ?




PFA sau SRL ? Ce alegem ? In primul rand diferenta este acea ca in cazul unui SRL proprietarul fie ca e vorba de stat sau de privat raspunde cu patrimoniul firmei in fata creditorilor si are nevoie de calificare. Pe de alta parte, PFA raspunde doar cu averea proprie, si e important de mentinut ca este nevoie de studii si o calificare pentru a deveni persoana fizica autorizata, cum ar fi medic, avocat, notar, expert contabil, evaluator, auditor financiar, arhitect sau alta profesie liberala.


Capitalul social minim cerut de ambele forme de organizare este de 200 lei, iar sediul social trebuie sa existe atat intr-un caz cat si in celalalt.


Spre deosebire de SRL unde este obligatorie existenta unui contabil, PFA au un avantaj deoarece isi pot tine singuri evidenta veniturilor si cheltuielilor. Dar pentru ca lucrurile nu sunt niciodata atat de simple pe cat par, statul impune persoanelor fizice autorizate sa depuna trimestrial o declaratie de anticipare a veniturilor, in urma carora urmeaza sa platesca un impozit de 16%.


Astfel ca PFA trebuie sa detina un jurnal de incasari si plati,un inventar, registrul unic, chitantier si facturier, iar Administratia Financiara stabileste impozitul anual de plata in functie de venitul net din anul precedent.


Unul dintre avantajele principale de a fi PFA este acela ca poti beneficia de bani oricand, in timp ce in cazul SRL nu se intampla la fel. In ceea ce priveste impozitul avem din nou o diferenta buna de luat in calcul, pentru ca persoanele fizice autorizate platesc impozit de 16 % pe venitul net , iar SRL platesc atat impozitul pe venit sau profit cat si cel pe dividente.Exista doua variante care trebuie mentionate , respectiv impozit de 3% pe cifra de afaceri, caz in care e obligatoriu minim un angajat caruia i se platesc si contributiile sociale, sau impozit de 16% pe profit.


SRL-ul care plateste impozit pe profit este varianta cea mai buna pentru desfasurarea unei afaceri, deoarce nu sunt necesare studiile de specialitate, nu e nevoie de angajati si cheltuielile referitoare la activitatea firmei sunt deductibile.Dar in acest caz e necesar ca SRL-ul respectiv sa aiba un contabil autorizat.